gekruide en geroosterde amandelen snack

gekruide geroosterde amandelen
De gekruide amandelen voordat ze de oven ingaan.

Via Bloglovin volg ik de blogs van The Kitchen, een Amerikaanse kooksite. De laatste tijd komen er veel recepten met granaatappelpitjes voorbij. Het zal wel iets te maken hebben met de naderende kerst en hun verschijning: mooie glanzende dieprode pitjes. Mijn interesse gaat op dit moment uit naar originele hartige hapjes en smeerseltjes.Voor kerstavond.

Mijn oog viel mede daarom op dit recept. Gelukkig had ik in een loos uurtje wat van onze amandelen gekraakt en kon ik gelijk met het recept aan de slag. Het blogrecept komt volgens de Amerikaanse schrijfster voort uit een bezoekje aan Chez Panisse, een Amerikaans sterrenrestaurant.  Zij serveren deze gekruide en geroosterde amandelen aan het begin van de maaltijd. Het recept is verschenen in het kookboek van mede-eigenaresse Alice Waters “the art of simple food”.

Over de amandelen gaan twee soorten kruiden: tijm en bonenkruid. Bonenkruid kun je volgens mij als “vergeten kruid” aanmerken. Ik had het kruid tot vorig jaar in ieder geval nog niet in de kast staan. Onze achterbuurvrouw heeft het ons laten proeven en gelijk een potje gedroogd bonenkruid cadeau gedaan. Het is licht peperig en heerlijk door bonen, maar ook bijvoorbeeld door de erwtensoep.

Het is vrij snel en makkelijk te maken, dit recept. En geweldig lekker. De duimen gingen hier hoog de lucht in. Hier ga je goede sier mee maken bij de kerstdagen.

Gekruide en geroosterde amandelen

1 1/2 cup (160 gram) amandelen met vlies
1 1/2 tl heet water
1/2 tl zout
3 takjes tijm
1 tak bonenkruid (kwart tl gedroogd)
2 tl olijfolie
olie om bakplaat in te vetten

Verwarm de oven voor en zet op 200 C. Roer het water en zout in een bakje door elkaar totdat het zout is opgelost. Doe dan de amandelen, de blaadjes van de tijm en de blaadjes van het bonenkruid/gedroogde bonenkruid erbij en schep alles goed door elkaar. Leg de amandelen in 1 laag op een ingevette bakplaat. Zet een kwartier tot twintig minuten in de oven en schep ze elke 5 minuten even om. Bij mij waren de amandelen binnen een kwartier goed bruin en knapperig maar dat komt omdat ze iets kleiner zijn dan de buitenlandse amandelen. Let op het laatst goed op, want de omslag van mooi bruin naar zwart gaat erg snel. Door de nog warme amandelen tot slot nog twee theelepels olijfolie roeren.

Tip:

In plaats van bonenkruid kun je volgens mij ook wel rozemarijn gebruiken.

Summary
recipe image
Recipe Name
gekruide en geroosterde amandelen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.