Malse gehaktballetjes in een lekker gekruide tomatensaus: voor liefhebbers van gehaktballetjes is dit een fijn recept. Door de champignonstukjes door het gehakt worden dit extra smeuïge balletjes. Wij aten de balletjes met spaghetti. Ik heb de balletjes al een keer eerder gemaakt en er een sub mee gevuld: een subje opensnijden, wat sla er op, de balletjes, saus en geraspte kaas. Echt een verwenbroodje. Deze balletjes gaan gegarandeerd op, al is het als snackballetje.
Ik had dit keer wel een beetje haast en daarom de balletjes snel aangebraden (niet helemaal rondom) en in de multicooker gegooid met de rest van de ingrediënten. Enkele balletjes zijn daarom dit keer uit elkaar gevallen. De saus was daardoor extra gevuld dus ik heb daar niemand over horen klagen.
Gehaktballetjes met champignon in tomatensaus
- 500 gram rundergehakt
- 1 bakje champignons
- 1 kleine sjalot
- 1 ei
- paneermeel
- 1 tl zout, peper naar smaak, 1 tl paprikapoeder
- blik tomatenpulp/stukjes
- oregano, tijm en basilicum
- zout, peper
- verse peterselie
- worcestershiresaus
- flinke scheut rode wijn of scheutje rode wijnazijn
- evt geraspte kaas
- Olie
Snijd de champignons fijn en de sjalot. Ik gebruikte daarvoor de keukenmachine. Bak deze aan in een scheutje olie en bak totdat het vocht is verdampt. Meng dit door het gehakt, samen met een eitje, paneermeel, zout, peper en paprikapoeder. Vorm hier balletjes van en bak ze rondom aan in de pan. Gebruik je een gewone braadpan, voeg dan een blik tomatenpulp toe, Italiaanse kruiden naar smaak, zout , peper, scheut worcestershiresaus, 100 ml wijn of flinke scheut wijnazijn (balsamico evt). Voeg op het laatst nog water toe en laat het een kwartier minstens pruttelen. Voeg water toe indien er te weinig vocht in de pan zit. Indien je een snelkookpan of multicooker ( instantpot of crockpot express of ninja) gebruikt. Doe de balletjes na het aanbraden in de pan en voeg alle ingredienten behalve kaas toe. Doe de deskel er op en zet stoomknop op dicht. Zet op Manual vijf minuten (high) en laat het 10 minuten daarna staan (NR) en laat resterende stoom vrij. Maak het extra lekker met geraspte kaas en verse peterselie. Lekker met pasta en brood.
Published by