Appel kruimeltaart met havermout en quatre epices

De specerijenmix “quatre épices” (4 kruiden) wordt in de Franse keuken gebruikt voor zowel hartige als zoete gerechten. Wel zie je dat per merk de ingrediënten anders zijn en soms zitten er wel vijf specerijen in. De door mij gebruikte mix bevatte: gember, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Ik had de specerijenmix gekocht voor een zelf te brouwen pompoensoepje tijdens de herfstvakantie. Dat is uiteindelijk niet gelukt want in het vakantiehuisje was niets om te pureren en de gekookte pompoen door een zeef heen drukken zag ik niet zitten.

De kruiden en pompoen gingen dus mee terug naar huis en de pompoensoep werd een kerrie masala-pompoensoepje. De quatre épices gebruikte ik in deze appeltaart. Het geeft een pittiger resultaat dan met speculaaskruiden en dat is gelijk ook erg lekker in deze kruimeltaart. Deze taart zet je snel in elkaar, vooral als je een keukenmachine hebt voor het deeg. Dat snelle vind ik zelf een groot voordeel want in een gewone appeltaart gaat best wel wat werk zitten.

Appel kruimeltaart met havermout en quatre epices

  • 200 gram bloem
  • 85 gram havermout
  • 100 gram (basterd) suiker of een mix van bruine basterdsuiker en kristalsuiker
  • 140 gram koude boter of margarine, in blokjes
  • 5 gewone appels of 6 kleine appels
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • kwart theelepel quatre epices (evt zelf mengen van nootmuskaat, kruidnagel, gember en kaneel*)
  • snuf zout
  • 3 el custardpoeder

Meng de bloem, havermout, snufje zout, suiker en blokjes koude boter tot een kruimelig deeg. Bekleed met 2/3 van het mengsel de bodem een een klein opstaand randje tegen de zijkant van de taartvorm. Schil en snijd de appels in blokjes. Meng dit met de 2 eetlepels suiker, specerijmix, en custarpoeder. Proef eventueel even of je het zoet en pittig genoeg vindt. Verdeel het over de vorm. Kruimel het resterende deeg over de bovenkant. Bak in 50 minuten op 180 C. goudbruin en gaar.

* mijn mengsel van het merk Cigalou bevat nootmuskaat, kruidnagel, gember en kaneel maar er bestaan ook andere variaties. Meng eventueel zelf: online zijn er recepten voor te vinden.

Summary
recipe image
Recipe Name
Appel kruimeltaart met havermout en quatre epices
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by