Rosbief sous vide met honing-rode wijnsaus en gebakken witlof

Op Instagram wordt er maandelijks een #swiepswoepswap georganiseerd. Je kookt dan een gerecht van een andere deelnemende foodblogger en maakt daar een blog van of een post op Instagram. Ik kreeg deze maand het blog “mooi koken” toegewezen en besloot alvast op de feesttour te gaan en iets Kerstmis-waardigs te kiezen. En op het blog stonden veel mooie gerechten. Mijn oog viel op de rode wijnsaus met honing en tijm. Zo had ik rode wijnsaus nog niet eerder gemaakt en was nieuwsgierig naar het eindresultaat.

De rosbief werd gehaald bij de slager en de witlof had ik nog liggen in de koelkast. Het fijne van dit gerecht is dat het sous vide-apparaat het meeste werk doet door de rosbief gelijkmatig rose te garen. Je kan trouwens de rosbief ook in de slowcooker low en slow garen! Dan moet je na een tijdje wel of en toe even de kerntemperatuur checken. De saus is niet moeilijk en de witlof-stronkjes zijn zo gebakken. Ideaal voor een relaxed kerstmaal. Je zou er nog aardappelkroketjes bij kunnen serveren of aardappeltjes uit de oven.

En snijd de rosbief op de draad en niet zoals bij ons met de draad mee! Kwamen wij gelukkig pas op het laatst achter dus zo mals was het vlees!

Rosbief sous vide met honing-rode wijnsaus en gebakken witlof

  • Rosbief van 8 ons
  • 200 ml kalfsfond
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el honing
  • kwart tl gedroogde tijm
  • peper, zout
  • 1 eetlepel maizena
  • 4 witlofstronkjes
  • Olijfolie en roomboter

Strijk de rosbief in met olie en kruid met peper en zout. Vacumeer de rosbief en gaar het sous vide in water van 55 C. Hoe lang is afhankelijk van de dikte van de rosbief. Voor 6 centimeter hou ongeveer 2 en een half a 3 uur aan. Het kan eigenlijk niet echt te lang in het water liggen, dus drie uur is een veilige keuze. Maak ondertussen de saus: doe kalfsfond, rode wijn, honing en tijm in een pannetje en laat het tot eenderde inkoken. Bind dan de saus nog iets verder met de maizena. Snij de witlof in de lengte doormidden en bak ze in boter mooi bruin. Haal de rosbief uit het water en uit de verpakking. Bak daarna nog even snel aan in de pan voor een mooie korst. Snijd de rosbief op de draad 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Rosbief sous vide met honing-rode wijnsaus en gebakken witlof
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by