Retro-chique Boeuf Stroganoff

Opeens duiken speelgoedjes, lampen en chipsbakjes uit mijn jeugd weer op in tijdschriften. Zie ik de gebaksbordjes zoals die van oma op ebay. En wordt het shabby-chique genoemd, of broquante of gewoon retrolook. Een prentje van een blij herdersjongetje in kort broekje met hertje aan de muur, het mag weer. Wel, als dat kan op het gebied van interieurspulletjes, kan dat dus ook met gerechten. Alles wat chique was in de jaren 70 en 80 qua voedsel, moet ook maar weer eens een keer weer retro en trendy worden. Ik denk bijvoorbeeld aan een garnalencocktail, en mandarijntjespudding, en aan met monchou gevulde dadels, kaasfondue en quiches. Ik nomineer alvast dit gerecht: Boeuf Stroganoff.

Het was feest vroeger als de Boeuf Stroganoff opeens totaal onverwachts op zondag op het fornuis stond te pruttelen. We keken als kinderen dan bij het eten met haviksogen naar andermans bord: had een ander niet toevallig net iets meer op het bord gekregen. Het was ondenkbaar dat er nog een restje over zou blijven.

Toen ik uit huis ging heb ik het recept overgeschreven. Het zat in mijn moeders receptenklapper. In die klapper zaten recepten uit kranten en tijdschriften, opgeplakt en met haar notities. Het is nog steeds een groot succes als ik dit gerecht op tafel zet. Dus bij deze, dit retro-chique recept van:

klassieke stroganoff

 

 

 

 

Boeuf Stroganoff

500 gram biefstuk
50 gram boter
1 kleine beker zure room
1 borrelglaasje wodka
bloem
0,5 lt runderbouillon
1 ui
1 teen knoflook
1 el paprikapoeder
1 tl cayennepoeder
zout/peper
1 tl worchestershiresaus
paar druppels citroensap
1 blikje tomatenpuree

1 stokbrood

 

Snij het vlees in dobbelsteentjes. Peper en zout erover. Snipper de ui en teentje knoflook en open blikje tomatenpuree. Zorg dat de runderbouillon gereed staat. De boter in een pannetje laten smelten, bloem erdoor roeren totdat het geheel niet meer te roeren is en dan langzaam bouillon erbij tot een gebonden saus. Tomatenpuree erbij, knoflook, ui, paprikapoeder, cayennepoeder, worchestershiresaus. Daarna de zure room, wodka en citroensap door heen roeren. Biefstuk

aanbakken en door de saus heen roeren. Evt nog flamberen.

Serveren met stokbrood en salade.

Summary
recipe image
Recipe Name
retro boeuf stroganoff
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Retro-chique Boeuf Stroganoff

  1. haha, zo herkenbaar , als ik je recept lees ruik ik de geur van vroeger, ga het ook maar weer eens maken.
    groet ,
    Marion

  2. Ja, het brengt je weer terug in de tijd!, net als de garnalencocktail. Wij gaan het deze week weer op tafel zetten, blijft gewoon erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *