Zeekraal met groene asperge, gepocheerd ei en oude kaas

zeekraal groene asperge eiOp weg naar de supermarkt passeerde ik een bord waarop zeekraal werd aangeboden tegen een aantrekkelijke prijs. Dat van de aantrekkelijke prijs stond er niet letterlijk maar dat maakten mijn hersenen er onmiddellijk van toen ik het bedrag zag. Dus trapte ik na een korte blik in de achteruitkijkspiegel op de rem om vervolgens het erf op te draaien. De zomer is de beste tijd voor het kopen van zeekraal. Dan is de zeekraal frisgroen, sappig en niet houtig. Het is naar mijn mening de lekkerste groente die er bestaat.

Natuurlijk is zeekraal erg smakelijk bij vis maar het wordt ook vaak gecombineerd met lamsvlees. Ik heb er dit keer een voorgerechtje mee gemaakt. Het kan een ideale start zijn van een vismenu maar ook van een vegetarisch menu. Daarnaast kan het eitje natuurlijk ook worden vervangen door een moot vis naar keuze, en met wat aardappeltjes er bij is het dan een hoofdgerecht. Ik ga in  ieder geval nog even de komende weken genieten van het zeekraal-seizoen.

Zeekraal met groene asperge, gepocheerd ei en oude geitenkaas

250 gram zeekraal
100 gram groene aspergetips
4 eieren
oude (geiten)kaas / Parmezaanse kaas
vers gemalen peper

Breng twee pannetjes water aan de kook, eentje voor de eieren en eentje voor de zeekraal en asperges.

Om meerdere eieren tegelijkertijd te pocheren gebruik ik de methode met plastic zakjes: Vet vier boterhamzakjes aan de binnenkant in met een beetje olijfolie. Breek een eitje in een kopje en laat het ei voorzichtig in het boterhamzakje vloeien. Leg een knoopje op een centimeter boven het ei in  het boterhamzakje. Herhaal dat met de andere drie eieren. Laat ze dan in het kokende water zakken. Kook 4 minuten indien het een klein ei is, 4 1/2 bij medium ei en 5 minuten bij een groot ei. Knip na de kooktijd de zakjes net onder het knoop door.

Doe de aspergepuntjes in het water en laat een minuut koken, doe er dan de zeekraal bij en laat het geheel nog twee minuten koken. Doe dan de groente in een vergiet en schud het water er een beetje af. Verdeel over vier borden. Haal de gepocheerde eitjes uit de zakjes en leg op elk bord een eitje, verdeel snippers oude kaas over de salade en maak op smaak met vers gemalen peper. Zout zal niet nodig zijn vanwege de zilte smaak van de zeekraal.

Deze blog is ook verschenen op www.dezeekust.com, als bijdrage aan het onderdeel De Smaak van de zeekust.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Summary
recipe image
Recipe Name
Zeekraal met gepocheerd ei, groene asperge en kaas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

2 thoughts on “Zeekraal met groene asperge, gepocheerd ei en oude kaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *