Ik vind Hollandse garnalen oftewel grijze garnaaltjes het allerlekkerst, daarna komen de Noorse garnalen en achteraan bungelen de grote garnalen (gamba’s) in mijn ranglijst. Deze laatste hebben naar mijn mening niet zo veel smaak. In de meeste restaurants staan alleen de grote garnalen op het menu en dan neem ik liever een visje. Toch kunnen ze soms wel sappig en om te smullen zijn en dat is als ze met wat lekkere smaakmakers van de barbecue komen.
Ik ben op zoek gegaan naar het beste recept voor grote garnalen van de barbecue en kwam terecht op de site Allrecipes. Daar was het onderstaande recept volgens meer dan 1000 reviews het hoogste gewaardeerd. Dus ben ik de voorgeschreven cups gaan omrekenen en heb bij onze laatste barbecue-avond de spiesjes gemaakt. Ze zijn heerlijk: kruidig, sappig en met een fijn roostersmaakje. Daarom kan ik deze garnalenspiesjes van harte aanbevelen:
Gemarineerde garnalenspiesjes van de bbq
50 ml olijfolie
tabasco/pepersaus naar smaak
1 teen knoflook, fijn gesneden
halve eetlepel tomatenpuree
1 theelepel gedroogde oregano
zout, peper
32 grote garnalen met de staartschil er nog aan
Maak een marinade van de olijfolie, peterselie, citroensap, tabasco, knoflook, tomatenpuree, oregano en zout en peper. Doe dit in een zipp-zakje en voeg hier de garnalen (met staartschil er nog aan) aan toe. Hussel even goed en leg het zipp-zakje met inhoud in de koelkast. Laat minimaal 1 uur maar het liefst 3 uur marineren. Rijg ze dan (per 4) op stalen pennen en rooster ze in 1 a 2 minuutjes per kant op de barbecue.
Die zien er erg goed uit!