Gekookte mosselen met venkel

gekookte mosselen venkel

Op 16 juli is het nieuwe mosselseizoen weer begonnen. De dag er na werden de mosselen in de plaatselijke supermarkt tegen een gereduceerde prijs aangeboden. Dan wordt er niet getwijfeld maar onmiddelijk een bak van 2 kilo gekocht. Ik had al een recept klaar liggen die ik wilde uitproberen en kon tegelijk aan de wens voldoen om gekookte mosselen te serveren. De romige venkelsaus wordt apart gemaakt en schenk je naar smaak over de gekookte mosselen heen.

De mosselen waren van een super kwaliteit. We hebben weinig mosselen weg hoeven te gooien en geen enkel krabbetje aangetroffen. De saus was geweldig. De venkel voegt een subtiele anijssmaak toe die uitstekend past bij zeefruit. Met de overgebleven mosselen, restantje saus en het gezeefde kookvocht kan je de volgende dag nog een lekker soepje maken. Of je bestrooit de mosselen de volgende dag met wat zout, peper en bloem en bakt ze samen met wat van de groente nog even aan in de boter.

Gekookte mosselen in romige venkelsaus

2 kilo mosselen
4 dl visbouillon
1 dl + 60 ml witte wijn
2 teentjes knoflook, geperst
1 wortel, in stukjes
1 venkelknol, in kleine stukjes
1 ui, gesnipperd
2 el boter
1 el gehakte verse groene kruiden, zoals bladselderij, peterselie, salie
60 ml (soja-)room*
zout, peper
stokbrood

Doe de mosselen in een bak water en verwijder de kapotte en de mosselen die niet willen sluiten na een ferme tik op de schelp. Haal ze uit het water. Maak eerst de venkelsaus. Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de ui aan toe en daarna de knoflook. Fruit ze tot ze zacht zijn. Voeg dan de wijn, kruiden, zwarte peper en room toe. Giet hier 2 dl visbouillon bij en de helft van de fijngesneden venkel. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur wat lager. Laat zo’n kwartier tot 20 minuten zachtjes pruttelen tot de venkel zacht is geworden.

Doe 2 dl visbouillon en 1 dl wijn in een hoge pan en voeg daar de wortel en de helft van de venkel aan toe. Breng aan de kook en doe dan de mosselen erbij. Wacht tot het vocht weer gaat koken en schud dan de mosselen om. Herhaal dit nog twee keer tot alle mosselen open staan en zet dan het vuur uit. Giet het vocht weg (eventueel in een andere pan indien je de volgende dag nog soep wilt maken).

Schep de mosselen in diepe borden en dien het op met de roomsaus er naast en het stokbrood.

Naar een recept van: De kruidenbijbel

* Ik gebruik tegenwoordig vaak sojaroom omdat dit wat minder zwaar is dan gewone room en ik het daarnaast ook goed vind smaken.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gekookte mosselen met venkel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *