Mosselen uit Philippine

mosselen philippine recept

Philippine ligt in Zeeuws-Vlaanderen en was ooit een plaats met vissers en mosselkwekers. Nu is het afgesloten van het water maar nog steeds bekend om de mosselrestaurants. Ik heb er zelf nooit mosselen gegeten maar na een enthousiast verslag van een mosselmaaltijd in Philippine, wilde ik de mosselen ook eens zoals daar klaarmaken. De mosselen worden gekookt in eigen vocht: er gaat dus geen wijn e.d. in de pan! Ze krijgen voor het koken nog een dakje van fijn gesneden ui en peterselie en op het laatst gaat er nog roomboter en paneermeel voor wat binding bij. Op tafel komt er nog wit brood en roomboter naast. Het recept vond ik in het boek van Ludo Haers “Bloewoste mee juun”.

Ik moest in het begin even wennen aan de roombotersmaak aan de mosselen. Het mosselvocht is bij deze bereiding het allerlekkerste tot nu toe gegeten en heb dan ook blij mijn brood er in zitten dopen. De overige sausjes zijn niet aangeraakt. Het was zo lekker dat ik de volgende dag met de overgebleven mosselen en mosselbouillon, mosselkroketten heb gemaakt. Het recept volgt binnenkort. Mijn advies is dan ook: koop teveel mosselen, bereid ze op Philippiense wijze, bewaar het mosselvocht en maak de volgende dag mosselkroketten!

Mosselen uit Philippine

2 kilo mosselen
2 uien
bos peterselie
witte peper
2 eetlepels paneermeel
klont roomboter

Was en controleer de mosselen: degene die stuk zijn en degene die niet dichtgaan na een ferme tik erop doe je weg. Snij de uien en de peterselie fijn en meng dit door elkaar. Doe de mosselen in een hoge pan en bestrooi flink met witte peper. Dek dan de mosselen af met een laagje peterselie/ui. Laat het vocht van de mosselen een keer opkoken en hussel ze dan om. Laat het nog een keer opkoken, hussel om en voeg dan de paneermeel toe. Laat alles nog een derde keer opkoken, schud om en voeg een klont boter toe. Laat het geheel nog een minuut met de deksel erop staan en serveer de mosselen met wit brood, roomboter en sausjes naar smaak.

Pittige mosselen met lente-ui en koriander

pittige mosselen koriander
Dit is onze nieuwe favoriete mosselrecept. Het lijkt op het recept voor Oosterse mosselen maar er gaat in plaats van kokosmelk witte wijn in. Op de één of andere manier trekt mij de combinatie van kokosmelk en mosselen niet aan, dus dit Fusion-recept is voor mij ideaal. De mosselbouillon is door de kruiden gelijk erg lekker en kan je bewaren als basis voor een soep of (curry)saus. De verse koriander is overigens essentieel bij dit gerecht.
De zaadjes van de gebruikte Spaanse peper heb ik te drogen gelegd. Ik ga dit jaar in de moestuin meer uit zelf gewonnen zaadjes proberen te laten groeien. Vorig jaar is dat goed gelukt met de pompoenen. Naast Spaanse pepers staat er Jalapeno peper op het lijstje. Aangezien we vorig jaar een kasje hebben gezet, kan ik op tijd beginnen. Dit weekend start ik mijn moestuinseizoen.

Pittige mosselen met lente-ui en koriander

2 kilo mosselen
2 el olie
1 ui, gesnipperd
4 knoflookteentjes, in kleine stukjes
1 grote of 2 kleine Spaanse pepers, ontzaad en fijn gesneden
1 tl kerrie masala
1/2 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
100 ml droge witte wijn
half bosje verse koriander
2 bosuien/lente-uien
stokbrood

Maak de mosselen schoon en verwijder de kapotte schelpen en de schelpen die niet sluiten als je er op drukt. Verhit de olie, voeg eerst ui, dan knoflook, pepers, kerrie, gember, koriander en tot slot droge witte wijn toe. Doe de schoongemaakte mosselen in de pan en laat het vocht 3 keer opkomen. Haal ze na de derde keer gelijk van het vuur. Voeg lente-ui toe en bestrooi met verse koriander.

Bron: http://www.foodnetwork.com/recipes/guy-fieri/spicy-steamed-mussels-recipe.print.html

Mosselen met amandel-citroenkruim

mosselen amandel citroenkruim

Zelfs in de herfst en winter krijg je een vakantiegevoel in Yerseke. In het weekend is er altijd wel wat aanloop van toeristen op zoek naar de beste plek om mosselen, oesters en allerlei ander lekkers uit de viswinkels te kopen. Maar ook doordeweeks wordt je er af en toe door overvallen. We stonden afgelopen week in het centrum van Yerseke en roken opeens de zilte lucht van de Oosterschelde en hoorden wat meeuwen krijsen. Dan krijg je gelijk weer zin om naar het strand te hollen en daarna een visje of een pannetje mosselen te eten. Maar ja, we waren er aan het einde van de middag voor praktische zaken, dus toch maar gewoon naar huis gereden.

Een paar dagen daarna, kwamen er dankzij een leuke voordeelaktie toch mosselen op tafel. Ik had weer eens zin om een nieuw recept uit te proberen. Deze keer zijn een gedeelte van de mosselen in een voorgerechtje terecht gekomen. Het is een recept uit het boek: Inter Scaldes & Jannis Brevet, uitgegeven in 2002. Inter Scaldes is een restaurant in Kruiningen met twee Michelinsterren en een nummer 1 notering in de Lekker 500. De recepten uit dit boek zijn overigens voor een thuiskok goed te maken. Het is een eenvoudig gerecht maar bijzonder lekker. 

Mosselen met amandel-citroenkruim

2 kg mosselen
75 gram amandelen (ca 4 ons met schil)
1 citroen
2 gram salie
10 gram geraspte Parmezaanse kaas
80 gram boter

Kraak de amandelen en leg ze even in kokend water om het bruine velletje week te laten worden. Verwijder het bruine velletje en rooster de amandelen kort in een droge koekenpan. Vermaal ze in de blender, stop op tijd anders heb je fijn amandelmeel. Rasp de schil van een citroen en roer dit door de amandelkruim. Snij de salie zeer fijn en meng dit samen met de Parmezaanse kaas ook door de amandelkruim. Steek de rauwe mosselen met een kort mesje open en haal er de bovenste schelp af. Leg een hoopje amandel-citroenkruim op de mossel en daar op een klontje boter. Drapeer op een ovenschaal (met rooster) en zet even onder de grill van de oven, zodanig dat er een mooie lichtbruine kleur verschijnt.*

Bron: Inter Scaldes & Jannis Brevet, 2002

*Om het aantrekkelijk te presenteren, kan je wat venkelpluis of wat zeewier tussen de mosselen draperen, en eventueel wat schelpen aan de rand leggen. Met dit mosselgerecht doe ik mee aan het foodblogevent van november 2014, gehost door Rene van het blog “het eten is klaar”.  

Mosselen met prei en Parmezaanse kaas

mosselen parmezaanse kaas

In Denemarken ben je omgeven door water. Je rijdt continu over bruggen, veerboten op etcetera. De verwachting is dan dat er ook veel visrestaurantjes rond de havens zijn maar dat is niet zo. In ieder geval niet de visrestaurantjes zoals wij die kennen. Groot is dan ook de vreugde als je op een gegeven moment tegen lunchtijd op de kop van een haven een viswinkel met restaurant ziet. Ik hoopte op het menu een Deens mosselgerecht aan te treffen maar op de kaart stond alleen een Provinciaals mosselpotje. Ik heb toen gekozen voor warm gerookte zalm met dillesaus.

Ik ben niet te weten gekomen hoe men in Denemarken doorgaans de mosselen bereidt. Op tv zag ik wel een kok met mosselen en komkommer in de weer maar of dat typisch Deens is? Ik heb een culinair tijdschrift gekocht met recepten en artikelen over de Deense keuken en chef-koks. Duidelijk is dat er veel naar het seizoen en met plaatselijke produkten wordt gekookt. Dat is overigens ook een kenmerk van de New Nordic Kitchen, met Noma (chefkok René Redzepi) als beroemdste vertegenwoordiger.

Met mosselen uit eigen streek en een aanbieding prei ben ik vorige week aan de slag gegaan en daarmee dit blogwaardige gerecht gemaakt:

Mosselen met prei en Parmezaanse kaas

2 kilo mosselen
1 klontje boter van ca. 25 gram
1 prei, in ringetjes
1 wortel, in kleine blokjes
1 laurierblaadje
1 bosje verse bladselderij, blaadjes fijngesneden
1 ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 el bloem
2½ dl kookvocht van de mosselen
1 volle el fijn geraspte Parmezaanse kaas
1 glaasje + 2 el droge witte wijn
2 el crème fraîche

verse peper

Kook op klassieke wijze de mosselen en begin tegelijkertijd alvast aan de preisaus want om de saus af te maken heb je 2 1/2 dl van het kookvocht nodig:

Mosselen op klassieke wijze:
Spoel de mosselen goed af en verwijder alle kapotte mosselen en de mosselen die openstaan en na een tikje op de schelp niet meer sluiten. Snij de winterwortel in reepjes en de prei en ui in dunne ringen. Hak de bladselderij fijn. Doe wortel, een derde van de prei, ui en de helft van de bladselderij met de laurier en wijn in een hoge pan en breng even aan de kook. Doe er daarna de mosselen bij (hoogstens 3/4e van de pan), deksel op de pan en laat een keer opkoken (tot de deksel van de pan omhoog komt). Schud daarna de mosselen een keer om en laat het vocht nog een keer opkoken. Hierna nog een keer omschudden. Bij de derde keer opkoken, even kijken of de mosselen open staan en dan de pan van het vuur halen. Dit duurt ongeveer 8 minuten, misschien iets meer.

Doe een klontje boter in de pan en voeg daar de rest van de preiringetjes bij. Bak even door en voeg dan de knoflook toe. Laat zachtjes bakken tot de mosselen gaar zijn. Giet het mosselvocht uit de pan door een zeef in een maatbeker totdat je 2 1/2 deciliter mosselvocht hebt. Voeg dan een eetlepel bloem bij de prei en bak dit even samen. Voeg dan mosselvocht beetje bij beetje toe. Goed doorroeren tot de saus zijn binding krijgt, daarna kan de creme fraiche, 2 eetlepels wijn en de Parmezaanse kaas er bij. Breng op smaak met nog een beetje peper en eventueel wat zout. Schep met een schuimspaan de mosselen in een diep bord en schep hier een flinke lepel saus over.

Serveer met stokbrood.

Mosselen met Pastis en crème fraîche

mosselen pastis

Vandaag ging het in de rubriek Volkskeuken van de Volkskrant over eetsouvenirs die vaak lange tijd ongeopend in het keukenkastje staan omdat ze eenmaal thuis toch de aantrekkingskracht missen die ze in het vakantieland hadden. Voorbeelden: blikken cassoulet, gekonfijte eendenmaagjes en als drank Pastis. En ja, ik heb ook een vrijwel onaangesproken fles Pastis en een pot gekonfijte eendenmaagjes in de kast staan. De blikjes cassoulet zijn wel al opgegaan. Ook hebben we nog enkele blikjes Bretonse vispaté maar die gaan niet op omdat we het telkens zonde vinden om die mooie blikjes open te maken.

Vandaag een lekker recept om de Pastis (of Pernod) eens bij te pakken: mosselen in een saus van Pastis, crème fraîche en diverse groenten. Het waren Super mosselen, letterlijk en figuurlijk. De aanduiding Super staat voor de kleinere mosselen en deze zijn het goedkoopst bij de mosselhandel. Het zegt overigens alleen wat over de grootte van de schelp. Dit jaar zijn ze goed gevuld met mosselvlees en dus echt waar voor het geld. Nu nog een recept gaan bedenken voor de gekonfijte eendenmaagjes en dan kunnen we aanstaande vakantie weer eens lekker los gaan op eetsouvenirs uit Denemarken.

Mosselen met Pastis en crème fraîche

2 kilo verse mosselen
1 ui, in ringen
1 kleine prei, in ringen
1 wortel,  in kleine blokjes
2 el fijn gesneden verse peterselie
1,5 el Pastis
1 beker (200 gram) crème fraîche
150 ml visbouillon
verse peper

De verse mosselen controleren op kapotte schelpen en mosselen die niet sluiten na een tikje op de schelp (wegdoen). Was de mosselen. Doe wat olie in de pan en verhit de olie. Bak de ui, prei en wortel even kort in de pan en doe er dan de visbouillon, verse peper, peterselie en pastis bij. Breng het geheel aan de kook en voeg de mosselen toe. Laat drie maal aan de kook komen en schud elke keer nadat het aan de kook is gekomen de mosselen even op. Haal dan even de mosselen van het vuur nadat de schelpen zich hebben geopend (na ca. 6 tot 8 minuten). Voeg dan de crème fraîche toe en verwarm nog even mee. Roer het geheel nog even door elkaar en dien op met stokbrood en mayonaise.

Gekookte mosselen met venkel

gekookte mosselen venkel

Op 16 juli is het nieuwe mosselseizoen weer begonnen. De dag er na werden de mosselen in de plaatselijke supermarkt tegen een gereduceerde prijs aangeboden. Dan wordt er niet getwijfeld maar onmiddelijk een bak van 2 kilo gekocht. Ik had al een recept klaar liggen die ik wilde uitproberen en kon tegelijk aan de wens voldoen om gekookte mosselen te serveren. De romige venkelsaus wordt apart gemaakt en schenk je naar smaak over de gekookte mosselen heen.

De mosselen waren van een super kwaliteit. We hebben weinig mosselen weg hoeven te gooien en geen enkel krabbetje aangetroffen. De saus was geweldig. De venkel voegt een subtiele anijssmaak toe die uitstekend past bij zeefruit. Met de overgebleven mosselen, restantje saus en het gezeefde kookvocht kan je de volgende dag nog een lekker soepje maken. Of je bestrooit de mosselen de volgende dag met wat zout, peper en bloem en bakt ze samen met wat van de groente nog even aan in de boter.

Gekookte mosselen in romige venkelsaus

2 kilo mosselen
4 dl visbouillon
1 dl + 60 ml witte wijn
2 teentjes knoflook, geperst
1 wortel, in stukjes
1 venkelknol, in kleine stukjes
1 ui, gesnipperd
2 el boter
1 el gehakte verse groene kruiden, zoals bladselderij, peterselie, salie
60 ml (soja-)room*
zout, peper
stokbrood

Doe de mosselen in een bak water en verwijder de kapotte en de mosselen die niet willen sluiten na een ferme tik op de schelp. Haal ze uit het water. Maak eerst de venkelsaus. Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de ui aan toe en daarna de knoflook. Fruit ze tot ze zacht zijn. Voeg dan de wijn, kruiden, zwarte peper en room toe. Giet hier 2 dl visbouillon bij en de helft van de fijngesneden venkel. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur wat lager. Laat zo’n kwartier tot 20 minuten zachtjes pruttelen tot de venkel zacht is geworden.

Doe 2 dl visbouillon en 1 dl wijn in een hoge pan en voeg daar de wortel en de helft van de venkel aan toe. Breng aan de kook en doe dan de mosselen erbij. Wacht tot het vocht weer gaat koken en schud dan de mosselen om. Herhaal dit nog twee keer tot alle mosselen open staan en zet dan het vuur uit. Giet het vocht weg (eventueel in een andere pan indien je de volgende dag nog soep wilt maken).

Schep de mosselen in diepe borden en dien het op met de roomsaus er naast en het stokbrood.

Naar een recept van: De kruidenbijbel

* Ik gebruik tegenwoordig vaak sojaroom omdat dit wat minder zwaar is dan gewone room en ik het daarnaast ook goed vind smaken.

Mosselsalade met saffraanmayonaise

mosselsalade saffraanmayonaise

Het foodblogevent van deze maand heeft als thema “lekker dichtbij” en wordt georganiseerd door het blog www.eethetbeter.nl . Het is de bedoeling dat je een gerecht instuurt dat grotendeels is gemaakt van ingrediënten uit de buurt.

Ik woon op enkele kilometers afstand van waar het op mosselgebied allemaal gebeurt: Yerseke. Ik heb al een tijdje een mosselsalade willen bloggen en dus kan ik dat mooi in het kader van het foodblogevent doen. Ik heb de mosselsalade op smaak gebracht met een saffraanmayonaise en een jalapenopeper uit eigen teelt. Deze jalapenopepers zijn niet zo heel erg heet. Mocht je een ander soort pepertje gebruiken, is het raadzaam om af en toe even te proeven of de salade niet te pittig wordt.

De salade kan je op een broodje eten of als mosselhapje met een slablaadje als wrap. Wil je de salade op een toastje of stukje stokbrood eten, snij dan de mosselen nog even in drie delen.

Mosselsalade met saffraanmayonaise

200 gram klassiek gekookte mosselen (zie link)
2 theelepels citroensap
enkele saffraandraadjes
1 jalapenopeper (ca. halve spaanse peper)
2 flinke eetlepels mayonaise
zeezout
enkele blaadjes botersla
verse peterselie

Kook de mosselen op de klassieke wijze en laat de mosselen afkoelen. Of gebruik een restje mosselen van de vorige dag. Doe in een kommetje het citroensap en enkele saffraandraadjes. Kneus de draadjes een beetje door de met de achterkant van de lepel tegen het kommetje aan te drukken en laat een kwartiertje staan. Haal dan de saffraandraadjes uit de citroensap en meng hier de mayonaise door. Voeg dan de mosselen toe en de in kleine reepjes gesneden jalapenopeper en een snufje zout.  Schep twee eetlepels mosselen op een slablaadje en garneer met wat verse peterselie.

Mosselen met blauwe kaas en knoflook

gekookte mosselen blauwe kaas

Deze bereiding van mosselen zag ik vorig jaar bij een visrestaurant in Normandië op de menukaart staan. Ze hadden nog meer lekkere bereidingen en ik koos toen voor de mosselen met cider en appel. Ik ben nieuwsgierig gebleven naar hoe de combinatie mosselen en blauwe kaas zou smaken. Dan maar een keer zelf aan de slag. Op de site van de Roem van Yerseke zag ik het recept. Daar noemden ze het: Mosselen op Franse wijze.

Ik heb zelf voor Bleu d’Auvergne -kaas gekozen. De verbrokkelde blauwe kaas gaat in de pan met mosselen, witte wijn, ui en knoflook en geeft binnen enkele minuten een subtiele smaak af aan de mosselen. Het was heerlijk. De hele pan is die avond leeggegeten en dat lukt ons vrijwel nooit. De mosselen “super” waren niet echt supergroot dus dat kan ook hebben meegespeeld. In ieder geval, van harte aanbevolen:

Mosselen met blauwe kaas en knoflook

2 kg mosselen
1 ui
2 a 3 tenen knoflook, geperst
half glas wijn
60 gram blauwe kaas (bleu d’auvergne of roquefort)
olijfolie
salade
stokbrood

Controleer de mosselen: verwijder mosselen met kapotte schelpen en mosselen die na een ferme tik op de schaal niet willen sluiten. Doe een scheutje olie in de pan en fruit op laag vuur de gesnipperde ui en de knoflook. Voeg dan de wijn toe en de mosselen. Breng het geheel aan de kook en schud dan de mosselen even om. Verbrokkel de kaas in een kommetje en voeg toe. Schud de mosselen nog een keer om. Zet het vuur uit indien de mosselen open zijn gaan staan. Eet de mosselen met een frisse salade en stokbrood.

Moules frites : mosselen friet

moules frites

“Moules frites” klinkt in mijn oren lekkerder dan “mosselen met friet” of “patat met mosselen”. Het is een Belgisch/Noord-Frans gerecht. Hier in Zeeland wordt overigens in de meeste restaurants een pannetje mosselen ook vergezeld door frietjes. Wat mij laatst opviel, is dat toen ik klein was je in Zeeland bijna overal onbeperkt mosselen met friet kon eten. Met veel friet. Dat is nu helemaal over. Ik zou in ieder geval niet weten waar het nog kan.

Ik eet mosselen vooral thuis. Ze staan in een handomdraai op tafel en je kunt nog eens wat verschillende recepten uitproberen. Zoals dus het Belgische/Noord-Franse “moules frites”. De mosselen roken tijdens het koken al veelbelovend en het was weer smullen. Ik heb de mosselen en verse friet geserveerd met mosselsaus en citroen-mierikswortelmayonaise*.

Moules frites (mosselen met friet)

Voor 2 a 3 personen:

2 kilo verse mosselen
1 ui
1 tak snijselderij
1 tak tijm
25 gram boter
1 teentje knoflook
150 ml droge witte wijn
1 laurierblaadje
1 el fijn gesneden peterselie

Doe de mosselen in een bak water. Controleer de mosselen op kapotte schelpen. Deze mogen weg evenals de mosselen die niet sluiten na een ferme tik op de schelp.

Verhit in een hoge pan de boter, op een zacht vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak zachtjes zonder de ui te laten verkleuren. Voeg dan het fijn gesneden teentje knoflook toe en de fijn gesneden selderij, peterselie, tijm en laurierblaadje toe. Tot slot de droge witte wijn en laat aan de kook komen.

Voeg de mosselen toe en laat het vocht aan de kook komen. Schud dan de mosselen om en laat het vocht weer aan de kook komen. Schud dan nog een keer om. Laat dan voor een derde keer het vocht aan de kook komen, schud nog een laatste keer om en bekijk of de mosselen open zijn gaan staan. Haal dan de mosselen van het vuur. Zeef eventueel even het kookvocht en zet dan de pan op tafel.

Verse frites
Schil een kilo aardappelen en haal ze door de frites-snijder of snij ze in mooie gelijke staafjes. Spoel de staafjes af onder de kraan en dep droog met een schone theedoek. Verhit de frituurolie op 180 C. Bak de frietjes 3 minuten voor en haal ze dan uit de olie. Laat de olie weer op temperatuur komen. Bak de frites af in ca. 3 minuten. Als de frites gaan “zingen” in de pan zijn ze klaar. Bestrooi met zout en dien op.

* citroen-mierikswortelmayonaise: 3 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel citroensap en een “erwtje” mierikswortelpasta.

Bronnen: www.recoin.fr en www.theguardian.com

Het recept afdrukken? scroll helemaal naar de onderkant van de site-pagina en druk op het 2e printer-icoontje.

Bewaren

Bewaren

Broodje gebakken mosselen met mosterd en citroen

broodje warme mosselen

Voor een maaltje gekookte mosselen reken je altijd een kilo mosselen per persoon. Meestal is dat toch iets te veel en houd je een bakje met gekookte mosselen over aan het eind van de maaltijd. Dit restje mosselen is vaak te weinig om er nog een keer een maaltijd van te maken, teveel om zo maar weg te gooien. Je kunt ze natuurlijk lekker opbakken de volgende dag: mosselen even door de bloem halen, wat kruiden er over en samen met een uitje in de pan bakken. Lekker met een salade of brood. Ik vries het restje mosselen ook nog wel eens in, voor een pizza of vissoepje.

Met dit broodje warme mosselen maak je van het restje mosselen net weer even een ander soort gerechtje. De gekookte mosselen worden niet bebloemd maar gewoon samen met een uitje in mosterdboter gebakken en besprenkeld met citroensap en wat kruiden. Dan een broodje een beetje uithollen, vullen en je hebt een heerlijk lunchbroodje.

Broodje warme mosselen

Voor 2 broodjes:

2 broodjes
150 gram gekookte mosselen
1/2 kleine ui, gesnipperd
2 tl grove mosterd
15 gram boter
2 tl fijn gehakte peterselie
citroensap
peper en zout

Doe de boter in een koekenpan en verwarm de boter op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak de ui zacht in de boter. Voeg dan de mosterd toe en laat het nog even bruisen voordat je de gekookte mosselen toevoegd. Bak de mosselen een paar minuten. Besprenkel de mosselen met wat citroensap, fijn gehakte peterselie, snufje peper en zout naar smaak. Snij een broodje doormidden en haal wat van het binnenste van het broodje weg. Vul de broodjes met de gebakken mosselen. Lekker met tomatensla erbij.