Garnalen in boter (Potted shrimp) & Hollandse garnalen zelf vangen en bereiden

garnalen vangen garnalen in boter

Garnalenliefhebbers weten waarom je zoveel moeite wil doen voor een vers maaltje grijze oftewel Hollandse garnalen. Het zelf vangen en bereiden kost je namelijk een middagje. Je vangt ze in de Oosterschelde of in de Noordzee. Binnen 20 minuten heb je circa een ons (reken in gepelde) garnalen te pakken. Koken kost weinig tijd maar dan het pellen. Trek daar maar een uurtje voor uit. Zeker als het de eerste keer is.

Wij hebben gisteren een onsje garnalen gevangen. In het boek The Edible Seashore uit Whitstable had ik een recept gezien voor Potted Shrimp en was hier heel nieuwsgierig naar. Het is een oud Engels gerechtje. Het recept zag er interessant uit. Uitproberen dus. En het was erg lekker. Echt iets voor een buffet of als voorgerecht (zoals de Engelsen doen). Je kunt het een paar dagen bewaren volgens het recept maar het advies voor zelf gevangen garnalen is binnen 1 a 2 dagen eten.

hoe garnalen vangenGarnalen in boter/Potted shrimp

120 gram roomboter
1 mespunt gemalen foelie
1 mestpunt cayennepeper
1 laurierblad
200 gram gekookte garnalen
1 flinke scheut citroensap
zout en peper

Verwarm de boter op een zacht vuurtje. Schenk de boter in een ander pannetje ervoor zorgend dat de melkvlokjes achterblijven (geklaarde boter). Doe 2 eetlepels geklaarde boter in een kommetje en zet dit even apart. Zet de rest van de boter weer op een zacht vuur en voeg dan de foelie, cayennepeper en laurierblad toe. Laat 2 minuten sudderen. Haal dan het laurierblad uit de boter en voeg de garnalen en citroensap toe. Roer dit enkele minuten door en haal dan het pannetje van het vuur. Verdeel de garnalen in boter over 2 kleine potjes. Giet dan de apart gehouden boter in een laagje over de garnalen om het af te sluiten. Laat 2 a 3 uur opstijven in de koelkast. Haal 20 minuten voor gebruik uit de koeling. Serveer met getoast brood of stokbrood.

Vangen en bereiden van verse garnalen

Beweeg met het platte gedeelte van het garnalennet over de bodem in kniediep water (bij eb). Wij gingen naar een Oosterscheldestrandje. Haal af en toe omhoog en doe de (bleke, doorzichtige) garnalen in een emmertje met water. Laat de hele kleintjes los en controleer ook of er krabbetjes zijn meegekomen. Spoel ze thuis even af. Zet ruim water op met 15 gram zout per liter en breng dit aan de kook. Kook de garnalen 2 a 3 minuten totdat ze roze-rood worden en boven komen drijven. Voeg dan koud water toe aan het kookwater en giet het geheel door een vergiet. Laat de garnalen afkoelen. Pel ze door de kop tussen linker duim en wijsvinger te pakken en staart tussen rechter duim en wijsvinger. Trek dan de garnaal een beetje recht en druk de kop en staart naar elkaar toe. Pak daarna de kop en staart bij het uiterste puntje en trek voorzichtig eerst het staartgedeelte van de garnaal er af, dan het kopgedeelte. Werk met schone handen en hou de restanten en garnaaltjes goed uit elkaar.

hoe garnalen pellen koken
Summary
recipe image
Recipe Name
garnalenboter en garnalen zelf vangen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *