Topclass saté en satesaus

Vandaag een recept voor satésaus en marinade, voorgedaan door de chefs tijdens een topclass in de serie Topchef 2012. Het is de tweede keer dat ik de satesaus maak. Je hebt een heleboel ingrediënten nodig: 15 in totaal. Van deze ingrediënten ieder niet zo heel veel. Het oorspronkelijke recept leverde een bodempje satésaus op in de sauspan. Deze saus is echter zo lekker, dat een bodempje echt niet genoeg is. Ik heb alle door Topchef aangegeven hoeveelheden verdubbeld. Maar wil je de topclass nakoken: deel alle hoeveelheden hieronder door de helft.
Een andere moeilijkheid bij het volgen van het originele recept: vloeistof aangegeven in grammen. De ui en basterdsuiker ook in grammen, maar dan weer in zo’n kleine hoeveelheid dat ik mij daar niets bij kon voorstellen. Hoeveel is 60 gram gesnipperde ui en 14 gram suiker. Het was een heel geweeg. Voor een volgende keer heb ik dus een aantal hoeveelheden vertaald in eet- en theelepels.
En wat te doen met de rest van het blikje kokosmelk en de bouillon?. Daarmee maak je bijvoorbeeld een lekkere Sajoer Lodeh er bij. Eet smakelijk.
  

Satésaus

scheutje arachideolie
1 teentje knoflook
1/2 spaanse peper, ontzaad en gesneden
4 el gesnipperde ui
4 citroenblaadjes
1 tl kerriepoeder
1/2 citroengras
60 ml kokosmelk
120 ml melk
2 tl tamarinde
2 tl nam pla (= vissaus)
2 volle tl basterdsuiker
6 tl citroensap
2 el pindakaas
60 ml kippenbouillon
Verwarm de olie en fruit hier de ui in. Voeg daarna knoflook, citroenblaadjes, citroengras, spaanse peper en currypoeder toe en bak rondom aan. Blus af met kokosmelk en melk. Laat even stoven. Voeg dan nam pla, tamarinde, basterdsuiker en citroensap toe en roer daarna de pindakaas door de saus.  Controleer de smaak en laat nog even zacht pruttelen. Breng op gewenste dikte met de kippenbouillon en passeer door een zeef. 
Voor de topclass sateetjes:
Maak een marinade van: 20 ml arachide-olie, 1/3 citroengras, 1/2 teen knoflook, 1/3 spaanse peper (ontzaad en fijngesneden), 1/2 tl kerriepoeder, 1/2 tl honing en 30 ml nam pla. Snij 400 gram rundvlees van het staartstuk/biefstuk in reepjes. Rijg dit aan een stokje en grill de satés bruin en krokant. Serveer met de satésaus.
Summary
recipe image
Recipe Name
topclass sate en satesaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *