Het was de schuld van de vorige week in de Oosterschelde ontdekte enorme garnaal of van het nieuwsbericht dat er opeens enorme aanvoer van garnalen was. We stonden in ieder geval afgelopen weekend op een Oosterscheldestrandje met een garnalennet in de aanslag *. Het werd niet de vangst waar we op hoopten maar dat gaf niet. Het was een mooie zonnige dag en dan is er genoeg te zien en te doen op het strand. Na het koken en pellen van de garnalen bleek er voldoende om er een aantal garnalenkroketten van te maken.
Voor het recept ben ik gaan kijken op Vlaamse sites. Op Hollandse site’s wordt opvallend veel het recept van Holtkamp gebruikt of andere recepten met gelatine. Ik had na een middagje strand en na het pellen van de garnalen geen zin meer in veel gedoe. Bovendien heb ik gewoon veel vertrouwen in onze zuiderburen op het gebied van garnalenkroketten. Wel ben ik het recept gaandeweg gaan aanpassen. Dit begon bij het maken van de saus. Met de in het recept aangegeven hoeveelheid vocht had ik een deegbal in de pan waarmee je zou kunnen voetballen.
Ik kon de saus in stukjes snijden en dat leek me niet het bedoelde eindresultaat. Ik heb toen gauw even een recept van Jeroen Meus opgezocht en daar ging veel meer vocht in dus heb ik de hoeveelheid vocht naar boven aangepast. Daarnaast wordt de Vlaamse kroket gekruid met peterselie. Ik hou van garnalenkroketten met dille dus dat ging er bij mij in. En ook bij het eten van de kroketjes was ik eigenwijs. Ik vind ze het lekkerst met een beetje cocktailsaus, zoals je ze hier aan de Zeeuwse kust krijgt. Het zijn dus al met al een soort Zeeuws-Vlaamse kroketjes geworden. Superlekker!
Vlaamse garnalenkroket
(voor plusminus 30 kroketten):
200 gram roomboter
250 gram bloem
50 gram gemalen kaas
4 dl melk
4 dl visbouillon/garnalenfumet**
3 eieren
300 gram gepelde grijze garnalen
sap van een hele citroen
1 tl dilletopjes
bloem
paneermeel
zout
peper
Smelt de roomboter in een pannetje en voeg als het begint te bruisen de bloem toe. Roer dit tot een stevige bal en voeg dan de bouillon toe. Indien de bouillon door het mengsel is geroerd, voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Ga door tot je de dikte hebt die je goed lijkt voor een vulling (als het goed is gewoon alle melk), niet zo dik dat je er plakjes van kunt snijden maar wel steviger dan een normale saus. Doe hier dan de eierdooiers door. Bewaar het eiwit voor de volgende dag om te paneren. Voeg de garnalen, kaas, citroensap en een theelepel dille. Proef dan even en voeg eventueel wat meer dille toe en zout en peper naar smaak. Stort het in een schaal en laat in ieder geval 8 uur opstijven in de koelkast. Verdeel het mengsel dan in ca 30 porties. Maak de porties niet te groot: er komt nog een korstje omheen!. Zet drie schaaltjes voor je: een schaaltje met bloem, een schaaltje met het eiwit en een schaaltje met paneermeel. Vorm van een portie van het garnalenmengsel met natte handen een balletje en rol deze door door de bloem. Je ziet dan dat het al de vorm van een kroketje krijgt, rol het dan door het eiwit en druk er nog een beetje op zodat het nog meer de vorm van een kroketje krijgt, ga dan door naar het schaaltje paneermeel en bedek alle kanten met paneermeel. Ga dan nog een keer terug naar het eiwit en weer terug naar het paneermeel zodat het dubbel gepaneerd is. Leg in een vriezerbakje. Ga door tot alle garnalenkroketjes gemaakt zijn. Het kan zijn dat er nog extra eiwit nodig is. Zet de kroketjes dan nog een uurtje in de vriezer voordat je gaat frituren. De kroketjes kan je uit de frituurpan halen indien ze een mooie goudbruine kleur hebben: in tegenstelling tot garnalenkroketje uit de vriezer hebben ze dan al een lekker smeuïge en warme inhoud.
Bron: www2.vlaanderen.be & www.solo.be
* Volgens kenners: twee uur voordat het eb wordt.
** Van de schalen van de garnalen kan je een bouillon trekken en gebruiken in de kroketten ipv visbouillon of je maakt er bisque van. Wij deden het laatste.
Zal ik een keer de sprong in het diepe wagen en zelf kroketjes maken?
Ik vind ze zooo lekker.
Maar zou het ook kunnen met water of meer bouillon ipv de melk?
Ik heb diverse recepten gezien, meestal gaat er melk of room in de saus. Je zou het kunnen vervangen door bouillon dan mis je alleen de wat romige smaak maar als je daar niet van houdt, lijkt me dat geen probleem! Probeer het eens een keer. Als het maken van de kroketjes niet lukt, kan je altijd nog een lekkere ragout er van maken (zoals ik heb gedaan bij mijn poging aspergekroketjes te maken).