Kerst bijgerechten

Meestal ben je er bij het plannen van het kerstdiner al snel uit wat het hoofdgerecht gaat worden. Met de kerstdagen gaan meer mensen voor een luxer stukje vlees, zoals hertenbiefstuk of varkenshaas of kies je voor een lekkere stoverij zoals hazenpeper. Het kiezen van het bijgerecht wordt al een stuk lastiger. Ik heb een aantal ideeën op een rij gezet.

Iets van aardappel is altijd een fijn bijgerecht. Je kan gaan voor kant en klare aardappelprodukten maar vers is toch het lekkerst. Smeuïge aardappelpuree met een korstje doet het altijd goed maar je kan deze net iets specialer maken door er boterraap aan toe te voegen: puree van aardappel en boterraap. De aardappelpuree wordt ook spannender door er laagjes zuurkool en repen katenspek of spekjes aan toe te voegen. Lekker bij wild en makkelijk is deze: zuurkoolschotel. Door aan aardappelpuree aardpeer toe te voegen krijg je een heerlijke licht nootachtige smaak aan de puree. Wil je nog een stapje extra zetten, maak dan een dag van tevoren deze aardappel-aardpeer kroketjes en frituur ze op de dag zelf in vier minuten mooi goudbruin.

Aardpeer is een goede vervanger van aardappel. Een aardappelgratin kan er lang over doen om gaar te worden. Het voordeel van een aardpeergratin is dat het korter in de oven kan en lekker sappig blijft. Bij deze aardpeergratin wordt de aardpeer in roomsaus gegaard en krijgt een lekker korstje. Past bij het hoofdgerecht een iets zoeter bijgerecht van aardappel dan is deze rosti van pompoen en aardappel een idee. Medeblogger Brenda maakte hier rostirondjes van en dat staat natuurlijk nog veel feestelijker op tafel. De saus uit het recept is overigens niet noodzakelijk: alleen de rosti is al lekker genoeg.

Een ander feestelijk aardappel-bijgerecht is de Hasselback-aardappel: de aardappel wordt om de twee millimeter ingesneden en daarover wordt boter met kruiden gegoten en in de oven gegaard. Hier zijn veel recepten op internet van te vinden. Een origineel alternatief voor aardappelpuree (en lekker bij wild) is polenta. Je kan eventueel nog van tevoren polenta maken en dan de volgende dag in de oven krokant bakken en in stukjes serveren.

Vergeten groente doet het ook altijd goed bij kerst en gerechten als gebakken spruitjes of gestoofde rode kool. In plaats van de rode kool te stoven, kan deze ook eens als een salade worden geserveerd: rode coleslaw. Sperzieboon-spekrolletjes zijn kant-en-klaar te koop bij de feestdagen maar het is een kleine moeite om deze zelf te maken en dan kan je ze ook naar eigen smaak kruiden. Lekker en feestelijk, is een bijgerecht van sperziebonen met mango. Het klinkt heel apart maar smaakt geweldig bij een varkenshaasje.

Stoofpeertjes of appelmoes waren vroeger een vast onderdeel van het kerstdiner en nog steeds vind ik het bij kerst horen. De stoofpeertjes kan je op de klassieke manier klaarmaken met rode wijn of perensuiker. Wil je een keer mooie roze stoofpeertjes op tafel: stoofpeertjes met cranberrysiroop. 

Tot slot zijn er nog de hartige taarten in alle vormen en maten om als bijgerecht te serveren. Deze aspergetaart is heerlijk en komt uit het boek van Marleen van Es “Oogst”. Ik heb deze taart destijds met witte asperges gemaakt maar het originele recept is met groene asperges en daar is het natuurlijk nu meer de tijd voor.

Iedereen veel voorbereidingsplezier!

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *