Wild bijgerechten

Geroosterde knol en bolgroente uit de oven

Wat serveer je bij wild ? Fruitige smaken zijn erg lekker bij wild, zoals stoofpeertjes, appelcompote of een salade met vijgen. Daarnaast doen ook aardse smaken zoals aardpeer, knolraap en champignons/paddenstoelen het goed bij wild. Ik heb hieronder wat suggesties op een rijtje gezet. Deze recepten zijn allemaal op het blog te vinden. Een suggestie die ik van Martine van het blog van “Duizend en 1 dag” kreeg, en die ik van harte kan aanraden, is aardappelgratin met een lepel truffeltapenade. Ik verving zelf de truffeltapenade door een scheutje truffelolie. De vingers werden er bijna bij opgegeten!. Wat daarnaast ook een fijn bijgerecht is, is polenta. Je kan een smeuïge polenta serveren maar ook afgekoelde en daarna in stukken opgebakken polenta is er erg lekker bij wild. Dan heb je natuurlijk ook nog de klassiekers zoals gestoofde rode kool (met appeltjes of sinaasappel) en spruitjes. Kortom, genoeg keuze om een heerlijk wildmenu op tafel te zetten.

Kroketjes van aardappel en aardpeer: deze kroketjes maak je van voornamelijk aardappelpuree en een klein deel aardpeerpuree. Gekookte aardpeer is vochtiger dan gekookte aardappel. Daarom is vooral in dit recept de verhouding tussen deze twee belangrijk.

Bladerdeegpakketje gevuld met fijngehakte paddenstoelen: fijngehakte paddenstoelen met gebakken ui en kruiden in een krokant jasje. Dit is een feestelijk pakketje naast een stukje wild. Serveer het samen met stoofperen of appelcompote.

Geroosterde bol- en knolgroente: besprenkel in stukken gesneden knollen, wortels of bolgroente met smaakmakers en rooster ze in de oven. Simpel en smakelijk.

Geroosterde pompoen: ook een klassieker is deze geroosterde pompoen. Serveer dit samen met bijvoorbeeld een knolselderijpuree.

Gratin van aardpeer: dit is een variant op de aardappelgratin. Door de licht aardse smaak van de aardpeer erg lekker bij wild.

Stoofpeertjes in cranberrysiroop: een lekker fruitig bijgerecht. De cranberries binden de siroop en geven de peertjes een prachtig roze kleur.

Knolraap-puree: dit is een puree die eigenlijk overal lekker bij is, zelfs bij vis!

Appelcompote: door de toevoeging van rum en gember een lekker kruidige appelcompote.

Gepofte biet: dit is ook een klassieker. Naast een sous vide bereiding geeft het poffen van biet (met knoflook en rozemarijn) in de oven het lekkerste resultaat.

Linzensalade: Een oosterse linzensalade is vooral erg lekker bij eendenborst (gerookt of gewoon gebakken)

Salade vijg, appel en gorgonzola: ook een frisse salade met wat licht-zoet fruit is lekker bij wild.

Hartige poffert: erg apart is een plakje van deze hartige poffert als bijgerecht. Vervang de courgette door bijvoorbeeld rozijnen of appel voor een verrassend bijgerecht. Het is wel een tijdrovend bijgerecht: de poffert moet twee uur in een warm badje liggen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Wild bijgerechten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.